Recept

Publicerar här lite recept som jag gillar själv och använder. Inga recept är egenkomponerade, redovisar länk till källan under varje recept!

Mat




Köttfärsomelett i ugn


Köttfärsomelett i ugn



ca 45min

4 port.

Ingredienser

Fyllning
400 gram
2 st
1 st
3 msk
1,5 msk

Botten
4 st
1 dl

2 msk
1 tsk

Täcke
2 dl
1 dl
0,5 dl
10 st


Tillagning


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka lök och vitlök och bryn i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Salta och peppra. Häll i vattnet, tomatpurén och hackad färsk timjan och låt puttra tills vätskan kokat bort.

3. Vispa äggen med grädde och oregano och häll i en smörad gratängform.
Grädda i ugnen i cirka 8-10 min. Ta ut och lägg på fyllningen. Höj värmen till 225.

4. Fördela köttfärsen i formen. Blanda grädde, crème fraiche och ost i en separat bunke och häll smeten över köttfärsen. Fördela skivade coctailtomater över omeletten. Grädda ca 10 minuter eller tills osten smält och den fått lite färg.




Bröd


Skållat rågbröd (1 bröd)
6 dl vatten
3 dl rågmjöl

1 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
2 msk olja
8-10 dl vetemjöl special


På kvällen
o    Mät upp rågmjöl i en bunke. Häll över 6 dl kokhett vatten. Täck över och låt stå över natten eller minst i 6 timmar.

På morgonen
o    Lös jästen i 1 dl fingervarmt vatten. Tillsätt därefter jästblandningen i bunken med det skållade rågmjölet.
o    Blanda i honung, salt och olja.
o    Blanda i hälften av vetemjölet och arbeta degen väl. Tillsätt eftersom lite av det resterande mjölet i taget tills degen är smidig men knappt släpper bunkens kanter. För mycket mjöl gör lätt ett rågbröd torrt.
o    Låt jäsa i 60 minuter.
o    Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och forma till två runda bröd som du placerar på bakplåtspapper.
o    Sätt ugnen på 225 grader och låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter.
o    Pensla bröden med ljummet vatten och strö över frön eller pudra med mjöl och skär några snitt på brödets yta.
o    Grädda i 20-25 minuter eller tills brödet uppnått en innertemperatur på 95 grader.

Recept från Matvett



Mamma Marjas Rågbröd


Att blötlägga kvällen innan:
1/2 dl linfrön
1/2 dl vetekross
1/2 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 dl vatten
50 gram jäst
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk kummin
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
drygt 10 dl vetemjöl special**
Kvällen innan: 
Mät upp linfrön, vetekross, rågkross och vetekli i en stor bunke (ex kitchenaidbunken), täck med plastfolie (eller Bee's wrap) och låt stå över natten. 
Dagen efter:
Värm vattnet till 37 grader. Smula under tiden jäst i en skål, tillsätt salt och kummin. Häll det 37-gradiga vattnet över jästen och rör tills den är helt upplöst. Häll detta över de blötlagda ingredienserna och rör runt med en sked. Tillsätt lingonsylten/rårörda lingon. 
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen i skålen, den ska vara relativt lös och lite klibbig. Arbeta degen i en köksmaskin i ca 5 minuter på låg hastighet eller på mjölat bakbord i ca 10-15 minuter. Degen ska ha bildat tydliga glutentrådar*** när den är färdig.
Dela degen i 2 delar och forma runda kakor. Lägg på bakpåtspappersklädd plåt och platta till dem lite, nagga ovansidan med gaffel, sätt ugnen på ca 240 grader. Låt jäsa under ren kökshandduk i 35 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, sänk ugnen till 225 grader när du satt in plåten. När brödet är klart, ta ut plåten ur ugnen och låt brödet svalna på galler under kökshandduk. 
Njut! 
**Alla människor tar lite olika stora dl trots att de använder ett dl-mått. En dl vetemjöl väger ungefär 60 gram, men skulle man be 10 personer mäta upp 1 dl mjöl skulle resultatet och vikten variera. Mjöl ska inte pressas ner i dl-måttet, många tar alldeles för mkt mjöl när de mäter upp 1 dl genom att pressa dl-måttet ner i mjölpåsen så att mjölet packars på tok för hjårt. Stirrar man sig blind på måttnagivelser i recept får man torra bullar och tort bröd. Försök därför lära dig hur degen ska se ut och kännas när den är färdig. Här ska degen precis gå ihop, använder man en köksmaskin för att knåda degen kan man med fördel ha en ganska kladdig deg. 
***Om brödet bildat glutentrådar kan man se genom att man tar upp en liten bit deg mellan tumme och pekfinger. Sära sedan på tumme och pekfinger. Om degen är lite "seg" och följer med så att det bilas en "degtråd" mellan tumme och pekfinger är den redo att bakas ut. Om det inte bildas någon sådan "tråd" (gluten) så behöver brödet arbetas mer. 

Receptet är från bloggen "Mady By Mary"

Kakor & Tårtor

  • 2 ekologiska ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • ¾ dl vispgrädde
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Toscasmet

  • 25 g smör
  • ½ dl ljus sirap
  • ¾ dl matlagningsgrädde
  • 1 påse flagad mandel, 50 g
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl blandade frön (solrosfrön, vallmo, pumpa)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smörj och bröa en rund kakform med avtagbar kant.
  6. Sätt i kakan i ugnen och gör genast toscasmeten.
  7. Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt flagad mandel och frön och låt koka upp.
  8. Häll toscan över kakan efter 25 minuter och grädda den i ytterligare 10 minuter.
Servera toscakakan med lättvispad grädde eller med mjuk vaniljglass!

Recept från Leila Lindholm


POLENTAKAKA MED CITRON

Ingredienser
  1. 250g smör, rumstempererat
  2. 250g socker
  3. 4st ägg
  4. 150g polenta, finmalt
  5. 100g vetemjöl
  6. 2tsk bakpulver
  7. 2 citroner, saft och skal
Gör så här
  1. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Riv ner skal från citronerna och pressa ner saften. Blanda vetemjöl, polenta och bakpulver i en annan skål. Vänd försiktigt ner mjölmixen i smeten. Blanda tills smeten precis gått ihop. Det blir en ganska tjock smet. Smöra en form, ca 20cm i diameter, och bröa den med polentamjöl. Häll i smeten och se till att den lägger sig jämnt i formen. Grädda i 175 grader i cirka 40-45 minuter. Om den börjar få lite för mycket färg kan du efter halva tiden lägga över lite folie. Låt kakan svalna och ställ den därefter i kylskåpet för att den ska bli helt kall. Sikta över florsocker och servera kakan med färska bär och vispad grädde eller precis som den är.

Från bloggen Heavenly Cupcake

Glass & Godis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar