måndag 3 februari 2014

Vintervila

Nu har både jag och hundarna vintervila! Hundarna har jobbat stenhårt hela hösten och den 26:e januari var det sista jaktprovet - några dagar innan var det också sista fasanjakten för säsongen.
Vila betyder inte att hundarna inte får motion, nej här trappas snarare motionen upp! Jag tycker inte hundarna ska gå ner sej fysiskt och bli feta bara för att de inte jagar, de vilar från träning och krav men får massvis med motion! Runt vårt hus har vi bra möjligheter att låta hundarna springa fritt under uppsikt, det är en hel del åkrar som vi kan släppa dom på och så har vi ett gammalt grustag där det är perfekt för hundarna att springa upp och ner för grusbackarna! Där finns det också en ganska brant slänt med gräs och som är i flera nivåer, med en hel del rolig (för cockrar!) vegetation att röja runt i.
När mina hundar springer lösa då är det på ställen där jag kan se vad de gör, de ska fortfarande hålla sej i närheten och inte dra i väg på egen hand. Har inga problem med det, det ligger i cockrarnas natur att alltid vara nära och så jobbar jag ju med det redan från det att de är små valpar.
Jag får ofta frågan från nya cockerägare om detta med att ha hundarna springandes lösa. Jag tycker det är viktigt att hundarna får springa lösa, men en jakthund som ska samarbeta ska INTE uppleva att den har en massa kul på egen hand. Hundarna kan springa lösa men det ska vara under uppsikt och de ska hålla god kontakt ändå. De ska inte iväg och jaga och definitivt INTE uppleva att de får hitta och eventuellt förfölja vilt på egen hand. Man släpper tex inte en ung jaktspaniel ihop med en drivande hund eller en hund som drar iväg långt, då får man garanterat problem.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar