tisdag 10 september 2013

Ripjakt i fjällen

Den 25/8 var det dags, jag skulle få följa med på ripjakten i fjällen! Som jag hade längtat och sett fram emot detta. Jag har aldrig varit i fjällen och jag har aldrig varit på ripjakt!
Det är min sambo som har strävhårig vorsteh som har varit på ripjakt i många år, det är hans jakt först och främst men vi hade en plan om hur vi kunde kombinera jaktcocker och vorsteh på jakt i fjället. Planen höll och vi hade 5 fantastiska dagar i fjället. Både vorsteh och cocker fick jaga, jag fällde mina första ripor för Beck och så blev det en för Snus och resten över vorstehn Grim. Både jag och sambon har en klar filosofi, våra unga hundar ska tränas och det ska inte bara skjutas för dem. Fokus var hela tiden på att hundarna skulle lära sej något, uppföra sej väl och göra ett bra jobb. Inget vilt skulle skjutas utan att hunden skötte sej. När det gäller den yngsta vorstehn så innebar ju det att vi bara sköt vilt när han hade stått för dem, rest på kommando och var lugn i uppfloget. Spanielsen skulle så klart sitta i uppflog och skott, sedan apportera på kommando. Det är viktigt att vara noggrann i början med de yngre hundarna.
Min bästa semester någonsin och jag kommer att leva länge på detta!

Några bilder:


Här har jag fällt min allra första ripa över Beck. Vi hade sett ripor slå på det här området men ändå fick Beck jaga på rejält för att hitta riporna, de hade sprungit undan. Beck stötte, satt så fint utan kommando och så sköt jag. Lika förvånad som Beck var nog jag men han apporterade på kommando och var så duktig.


Här är jag och Beck med den andra ripan som jag sköt för honom. Funkade lika bra som den första! Jag väntade ganska länge innan jag sköt men det var inga problem att träffa!


Här står Egil för några ripor


Vila på fjället


Jag, Beck och Snus med en fälld ripa! Jag tror att den är skjuten över Grim men Beck fick apportera den


Beck är nöjd med sin insats och ska fram och visa husse...


Jag och Beck pustar ut, det är jobbigt på fjället!


Vilar... Det var väldigt varmt, vi hade 20-25 grader och sol varje dag. 


Här står Grim för ripa, jag ska snart få gå fram och skjuta!


Posering på fjället


Egil i vackert stånd (som det heter på fågelhundsspråk...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar